Gräs: Grön del för alla

Alla kan ha lite grönt. Gräsmattan är lätt att rengöra och kräver mindre arbete än man kan tro. Att ha gräs hjälper till att fånga upp mycket regnvatten. Somrarna är kalla och växtlighet gör människor och djur glada.
Varför gräs?
Varför välja gräs? Gräset har många funktioner och är inte bara vackert, utan också en vattenreservoar. Husdjur och barn kan leka här.
Gräset är vackert
Gräset är grönt året runt, vilket ger din trädgård ett mjukt och naturligt utseende. Kakel ger din trädgård ett tufft utseende. Se till att förhållandet grön/grå är bra. Läs även bloggen om trädgårdar “Trädgårdar kan bli grönare”. Du kan göra vilken form av gräsmatta som helst. Den passar inte bara fina moderna trädgårdar, utan även romantiska trädgårdar av organisk form. Växternas kanter är väl synliga bredvid det gröna gräset.
Gräset drar vatten
Under kraftiga regn fungerar gräset som en svamp. Den fångar upp vatten och släpper det senare. Under en kraftig dusch rinner inte vatten ner i avloppet utan lagras på gräsmattan. Ju mer gräs det finns, desto större ansamling av vatten. Om alla hade en gräsplätt skulle mycket mindre regnvatten rinna ner i avloppet. Du kan få fler tips på vår blogg “Ekologisk trädgård”. Gräset är fräscht
Kommer du ihåg den senaste varma sommaren? Vi var väldigt nöjda med gräsbiten. Gräset ger friskhet till din trädgård. Stenar reflekterar värme och stenar absorberar värme. Det är säkert att lägga sig med fötterna i gräset. Urban värmestress kan förebyggas genom att plantera grönska på fler ställen. Med gräs kan du snabbt göra din trädgård grön. Trä ger också en kylande effekt.
Lyckan är gräsmattan
Det är vetenskapligt bevisat att grönt gör dig lycklig. Många människor upplever nu lyckan i denna trädgård. Kända ekologiförfattaren Romke v.d. Kerr skrev en bra bok om det. “Lyckan är gräsmattan.”

IVN och Postkodlotteriet lanserar mer miljövänliga projekt kring sjukvårdsinrättningar. Människor njuter av den frodiga naturen och utomhus och känner sig glada.
Självklart ska gräset klippas och förkalkas/gödslas flera gånger om året. Men hur mycket “jobb” är det egentligen? Du måste också hålla i stenen. Ofta sopas eller tas bort bladen. Terrassen blir grön och slät. Många arbetar med stenar med högtryckstvättar.
Idag är det inte svårt att klippa längre. Det finns praktiska elektriska gräsklippare till salu. Du behöver inte längre trycka, gräsklipparen följer med dig. Dessutom, om du inte vill klippa gräsmattan alls, köp en robotklippare. Han kommer att klippa dig.
Basen är den viktigaste. Se upp för allt under jorden: livet på jorden och dina rötter. Att hantera detta kommer att minska arbetet på marken. Det finns inte plats för ogräs eller mossa i rotat gräs!

Gräsrötterna absorberar vatten. Återigen, ju fler rötter det finns, desto mindre torkproblem finns det. Vid extrem torka behöver gräsmattan övervakas. De är örtartade växter som fortfarande behöver vatten då och då.
Följ det årliga underhållsschemat för kalk och gödsel. På så sätt kan du vara säker på att rötterna hålls i toppskick.
Strö över lime
Dela ut kalkkorn en gång om året i november/december eller januari/februari.
Måla trädgården lime-Trädgårdsbloggare-Trädgårdslime-Trädgårdslycka
Strö en näve lime i trädgården.
Din jord försuras naturligt och du undviker det genom att strö över kalk.

Genom att spraya kalk kan örten ta upp bättre näring och förbättra markstrukturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *